Koreografia ja esitys: Ilona Jäntti ja Natalie Reckert
Ohjaus ja tuotanto: Pirjo Yli-Maunula
Sävellys ja musiikin esitys: Antye Greie
Lavastus ja puvustus: Pirjo Valinen
Valosuunnittelu: Ainu Palmu
Maskeeraus ja kampaus: Yanski Sova
Pukuompelu: Laura Luosujärvi
Lavasterakennus: Eero Turusenaho
Valokuvat: Matt Hennem ja Inkeri Jäntti
Graafinen suunnittelu:Tomi Hurskainen
Tuotantoyhteistyö: Flow Productions ja JoJo – Oulun Tanssin Keskus
Tuotantotuki: Oulun Valistustalo oy, Taiteen keskustoimikunta. Suomen kulttuurirahasto
Yhteistyössä lisäksi: Oulun Tähtisirkus ja Oulun Kulttuuripesula
Ensi-ilta: Oulun Kulttuuripesula, Oulu 8.5.2009
Double Dutch on uutta sirkusta, nykytanssia ja elektronista musiikkia yhdistävä teos. Nimi viittaa keksittyyn kieleen, siansaksaan.
Teos tutkii merkitysten syntyä puhutussa kielessä, liikkeessä ja erilaisissa visuaalisissa merkeissä. Merkitykset perustuvat ihmisten keskinäisiin sopimuksiin. Ele- ja liikekielessä tulkinnat syntyvät sen sijaan usein alitajuisella tasolla. Tekijät ovat luoneet poeettisen teoksen haluten sen avautuvan erilaisille tulkinnoille.
Kalevan kriitikoiden vuoden valinta 2009: Vuoden tanssiesitys
Tekijät:
Ilona Jäntti on valmistunut sirkustaiteilijaksi ruotsalaisesta Cirkus Piloterna- koulusta vuonna 2003. Hänen pääaineenaan oli ilma-akrobatia (rengastrapetsi, vertikaaliköysi, kangas, trapetsi) ja sivuaineena jongleeraus. Vuonna 2008 hän valmistui Laban Centrestä tanssitaiteen maisteriksi (Master of Arts in Choreography). Jäntti on esiintynyt useissa tanssi- ja sirkustuotannoissa Suomessa, Ruotsissa ja Englannissa, mm. Royal Opera Housen, Shakespeare´s Globen ja Generating Companyn tuotannoissa sekä Circo Aereon ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin teoksissa. Hän on ollut myös perustamassa MedAndraOrd-sirkusryhmää. Ilonan nettisivut: www.ilmatila.com
Saksalaissyntinen Natlie Reckert on valmistunut sirkustaiteilijaksi (BA Hons) Circus Space- oppilaitoksesta Lontoosta. Hän on erikoistunut käsinseiseontaan ja lattia-akrobatiaan. Natalie on esiintynyt Lontoossa mm. Shuntin ja Generating Companyn tanssia ja sirkusta yhdistävissä tuotannoissa. Hänen sooloteoksensa ”Central massiv” on nähty mm. Circus Futures- festivaaleilla Bristolissa. Natalie on kilpaillut Saksan maajoukkueessa akrobatiavoimistelussa 1997-2000. Natalien nettisivut: www.nataliereckert.co.uk
Antye Greie alias AGF on saksalainen laulaja, elektronisen musiikin säveltäjä, tuottaja, esiintyjä, runoilija ja media- artisti. Runojaan, joita hän on käyttänyt elektronisessa musiikissa, popmusiikissa, kalligrafiassa ja digitaalisessa mediassa, hän on esittänyt ääni-installatioina museoissa ja live-esityksinä teattereissa ja klubeissa ympäri maailmaa. Hänen muihin projekteihinsa kuuluvat saksalainen elektronisen musiikin duo Laub, The Lappetites, AGF/DELAY (Vladislav Delayn kanssa), THE DOLLS (Vladislav Delay ja Craig Armstrong) sekä Zavoloka & AGF. Antye Greie asuu Berliinissä ja Hailuodossa, Suomessa. Greien nettisivut: www.antyegreie.com
Pirjo Valinen on vuodesta 1975 tehnyt Oulun kaupunginteatteriin puvustuksia, lavastuksia ja julisteita. Teatterin pukusuunnittelijana Valinen on työskennellyt vuodesta 1977. Hänet tunnetaan väsymättömänä uusien materiaalien ja työmenetelmien kokeilijana. Hänen erityisenä harrastuksen kohteenaan on ollut rohkea paperimateriaalien kokeilu. Hän on luonut laajan valikoiman erilaisia paperin työstämiseen soveltuvia työmenetelmiä ja soveltanut kokeilujensa tuloksia menestyksellisesti teatteripuvustuksessa, joko osana puvustusta tai kokonaisen teoksen puvustuksen materiaalina.
Ainu Palmu on opiskellut valosuunnittelua Tampereen ammattikorkeakoulussa ja Light and Lighting at Bartlett School of Architecture / University College of London -oppilaitoksessa. Hän on työskennellyt lähinnä nykytanssin ja uuden sirkuksen alueilla, mm. Wille Valon ja Kalle Hakkaraisen sekä Jonna Eiskosen ja Heli Meklinin kanssa. Näyttelyihin kuuluvat Maailmojen Meri (Helsingin Taidehalli 2000) ja Kaupunkitiloja (Muu ry /Kiasma). Esityksessä häntä kiinnostaa kovuuden ja herkkyyden yhtäaikaisuus jonka esiin tuomiseen valo on hyvä väline, se kun on aineeton ja samalla välttämätön.
Pirjo Yli-Maunula on oululainen freelance- tanssitaiteilija. Hän on toiminut mm. Oulun Tanssistudion johtotehtävissä (1982-98) sekä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen (1998-2002) ja Täydenkuun Tanssit – festivaalin (2003- 2006) taiteellisena johtajana. Hän on tanssinut useiden merkittävien suomalaiskoreografien nykytanssiteoksissa ja esiintynyt laajasti niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hänelle myönnettiin Oulun kaupungin kulttuuripalkinto vuonna 2005 ja Suomen Tanssitaiteilijain liiton Tanssin Maintekopalkinto vuonna 2008. Oulun läänin taidetoimikunta myönsi hänelle 2-vuotisen taiteilija-apurahan vuonna 2009.
Esityshistoria:
Oulun Kulttuuripesula 8.-16.5. 2009 (6)
Cirko-festivaali, Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoa 12.5. 2009
Barentsin tanssifestivaali, Hammerfest, Norja 19.11. 2009