www.kadonnutkaupunki.net
City-lehden kunniakirja: Vuoden matkailuelämys 2008
Kadonnut Kaupunki on reilun viikon mittainen kaupunkitapahtuma joka koostuu erilaisista esityksistä, retkistä ja peleistä ja jossa katsojalla on rooli: matkailija tulevaisuudesta, joka on valinnut kohteekseen Oulun 2008. Tapahtumaviikon ajan 6.-13.9. Oulu on muinaiskohde, eksoottinen turistikeidas, elämyspuisto, jossa mikä tahansa arkinen muuttuu jännittäväksi – jopa scifiksi! Oulu 2008 tarjoaa sekä perinteisiä että uutta luovia väyliä kokea kaupunki. Tekijöinä toimii joukko oululaisia ja muualta Suomesta tulleita teatteri-, tanssi- ja media-alan sekä roolipelien ammattilaisia.
- Tilaaja: Don Walsh
- Rakennuttaja: Kadonnut kaupunki Oy
Katsoja voi tutustua Ouluun 2008 kotisohvalta internetin välityksellä (www.kadonnutkaupunki.net), käymällä teatterissa (elämyspuiston avajaistilaisuudet 6.-7.9. Oulun kaupunginteatterin suuren näyttämön lämpiössä) tai astumalla kadulle: Rotuaarin pallon vieressä sijaitseva Info-kioskimme myy viikon ajan erilaisia kokemusretkiä, jotka voi kokea aivan yksin, ystävien kanssa tai oppaan opastamana. Kaupunkiretkistä kattavin on kevyesti osallistuva Don Walshin kävelyretki (8.-10.9.), joka vie katsojan todella syvälle. (Doniin voi tutustua myös täällä: www.facebook.com) Mikäli tämäkään ei vielä tyydytä, voi astua Huoneeseen (8.-10.9.), jossa yksi katsoja kerrallaan kokee 15 minuutin persoonahoidon. Jos haluaa olla luovempi ja omatoimisempi, voi ottaa osaa Oulua 2008 kehittävään työpajaan (11.-13.9.)ja pistää kaikki uusiksi! Mikäli tämä on liikaa, voi kertoa mielipiteensä elämyspuiston omalle juorutoimittajalle Ylva Lostille (K!Kaupunki News->www.kadonnutkaupunki.net), joka kuuntelee mielellään mielipiteesi. Lost pitää kaikki muutenkin ajan tasalla siitä, mitä elämyspuistossa tapahtuu viikon aikana ja mitkä ovat kuumimmat juorut!
Mitä Oulussa ei ole, sitä et voi edes kuvitella. Kaikkea voi tapahtua. Saatat rakastua. Lähde Ouluun 2008!
Tuotanto: Flow Productions
Tukijat: Pohjois-Pohjanmaan maakuntarahasto, Valtion tanssitaidetoimikunta, Valtion näyttämötaidetoimikunta, Alfred Kordelinin säätiö
Yhteistyökumppanit:
- Oulun kaupunginteatteri: www.ouka.fi/teatteri
- Oulun Musiikkivideofestivaali: http://www.omvf.net/
- Todellisuuden tutkimuskeskus: www.todellisuus.fi
- Oulun Taiteiden yö 2008
- Muusajuhlat www.huutomerkki.fi
- Oulun Päivät www.ouka.fi/oulunpaivat/
- JoJo – Oulun Tanssin Keskus www.jojo.fi
KADONNEEN KAUPUNGIN INSINÖÖRIT:
Sami Henrik Haapala, tanssija – näyttelijä, Indie Oulu
Sami Henrik Haapala on valmistunut tanssijaksi Outokummusta vuonna 2003. Hän suorittaa parhaillaan MA in Acting –tutkintoa Liverpoolissa (LIPA, UK) ja valmistuu sieltä kesällä 2008. Sami on myös suorittanut hum.kand. -tutkinnon Helsingin yliopistossa pääaineenaan kulttuuriantropologia ja sivuaineinaan musiikkitiede ja taidekasvatus.
Haapala on esiintynyt lukuisissa teatteri- ja tanssiteoksissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hänen erikoisuutena ovat esitysklubit joita hän on järjestänyt ja joilla hän on esiintynyt vuodesta 1998 lähtien mm. Helsingissä, Joensuussa, Oulussa ja Pariisissa.
Janne Saarakkala, ohjaaja-käsikirjoittaja, Todellisuuden tutkimuskeskus
Janne Saarakkala valmistui Teatterikorkeakoulun Ohjaajantyönlaitokselta 1997 ja on sen jälkeen toiminut freelance ohjaajana ja käsikirjoittajana laitosteattereissa, vapaissa ammattiryhmissä ja Radioteatterissa. Tämän lisäksi Saarakkala oli Ylioppilasteatterin taiteellinen johtaja 1999 – 2000. Vuodesta 2001 alkaen Saarakkala on toiminut aktiivisesti Todellisuuden tutkimuskeskuksessa (2001 -) ohjaajana, käsikirjoittajana, esiintyjänä ja Esitys-lehden toimituskunnan jäsenenä.
2007 Saarakkala toimi Pilvi Porkolan kanssa TTK:n tutkimusvastaavina käsitellen poliittisen esityksen mahdollisuutta ja muotoa tämän päivän yhteiskunnassa. Tutkimuksen taiteellisia tuloksia olivat mm. Lumo I – esitys uudesta työstä (eng. Lure – Exhibition of Infinite Possibilities), Lumo II – esitys uudesta työläisestä ja Kontallaan – poliittinen katuperformanssi.
Vuodesta 2005 lähtien Saarakkala on TTK:n edustajana ollut mukana kansainvälisessä teatteriyhteistyöverkosto @work Networkissä. 2005 – 2007 aiheena oli työ. Projekti huipentui viikon mittaiseen festivaaliin Kööpenhaminassa huhtikuussa 2007. Syksyllä 2007 uudeksi aiheeksi valittiin sivilisaatio ja tästä aiheesta syntyvä esitys-sarja saa ensi-iltansa Istanbulissa 2010.
Pekko Koskinen, pelikäsikirjoittaja ja peliohjaaja, Playsign
Pekko Koskinen on nykyisin pelisuunnittelijana Playsignissa. Aiemmin hän toimi osana pelitutkimustiimi LudoCraftia (Oulun yliopisto), jonka toteutuksissa hän sai useampia meritointeja kuten kategoriavoitto Independent Games Festivalissa (San Francisco, 2007), ja samaisen kisan finalisti (San Jose 2006). Palkituissa toteutuksissa hän toimi pelikonseptin suunnittelijana, äänisuunnittelijana ja taustagraafikkona. Tämän lisäksi Pekko on toiminut Suomen sanataideopetuksen seuran varapuheenjohtajana, ja opettanut sanataidetta ympäri maata, keskittyen erityisesti pelillisiin mahdollisuuksiin luovassa kirjoituksessa.
Hänen muihin tekeleihinsä kuuluu mm. kaksi pelillistä kuvataidenäyttelyä, Mielikuvien pelilaudalla ja Toden tuntumassa (Kulttuurikeskus Valve, Oulu, 2006 ja 2007), sekä ohjaus pelilliseen tanssiesitykseen Muodonruodoksia (Kulttuurikeskus Valve 2007). Vuoden 2008 keväällä hän puhui maailman suurimman pelikonferenssin, GDC:n Independent Games Summitin keynotessa, aiheenaan todellisuuden pelillistäminen. Tällä nykyä hän on alkanut epäröidä omaa maailmallista roolitustaan: Olisiko lopulta järkevintä luopua henkilöminästä ja muuttua pelkäksi operaattoriksi, punoen asioiden ympärille leikillistä auerta?
Toni Alatalo, ohjelmoija ja kontekstisuunnittelija, Playsign
Toni Altalo on oululainen tietojärjestelmäsuunnittelija ja ohjelmoija, joka on työskennellyt Internet-palvelujen kehittäjänä ammatillisesti vuodesta 1994 alkaen, tuolloin yksityisyrittäjänä Net People Oy:ssä. Hän oli perustamassa Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden digitaalisen median suuntautumisvaihtoehtoa 1998 ja työskenteli siellä mm. tutkijana ja projektipäällikkönä vuoteen 2005. Viime vuodet Alatalo on toiminut jälleen yrittäjänä, Playsign yhtiön teknisenä johtana erikoisalanaan 3d-grafiikka/animaatio ja peliohjelmointi.
Marianne Sotti, lavastaja ja puvustaja
Marianne Sotti on valmistunut Lapin yliopistosta Taiteiden tiedekunnasta taiteen kandidaatiksi vuonna 2006. Tällä hetkellä hän suorittaa siellä maisterin opintojaan. Sotti on ollut mukana ylioppilasteatterin toiminnassa Rovaniemellä ja Oulussa. Lisäksi hän on ollut mukana suunnittelemassa puvustusta Lapin balettiopiston ja Rovaniemen kaupunginteatterin yhteistyönä toteutettuun Lumikuningatar- balettiin. Vuonna 2007 hän suoritti harjoitteluaan Oulun kaupunginteatterissa pukusuunnittelija Pasi Räbinän assistenttina oopperassa Hoffmannin kertomukset ja vuonna 2008 pukusuunnittelija Pirjo Valisen assistenttina näytelmässä Elektra.
Jonna Wikström esitystaiteilija, teatteri-ilmaisun opettaja (tässä projektissa ohjaajan assistentti)
Jonna Wikström valmistui luokanopettajaksi Helsingin yliopistossa lisänä draamapedagogiikan aineopinnot (Jyväskylän yliopisto) 2002. Lisäksi hän on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Helsingin ammattikorkeakoulusta Stadiasta 2004 ja tehnyt dramaturgian erikoistumisopinnot osa-alueena tutkiva teatteri Helsingin ammattikorkeakoulussa Stadiassa 2006. Wikström on työskennellyt useissa freelance produktioissa esiintyjänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana. Lisäksi hän opettaa teatteria ja draamaa useissa eri kouluissa ja oppilaitoksissa ja tekee teatteri-ilmaisun oppimateriaalia ala-asteelle Tammen äidinkielen Kirjakuja sarjaan.
Sini-Sisko Kalajoki, näyttelijä ja ohjaaja (tässä projektissa näyttelijä ja toimittaja)
Sini-Sisko Kalajoki on valmistunut Keski-Pohjanmaan AMK:sta teatteri-ilmaisun ohjaajaksi vuonna 2007. Hän on työskennellyt näyttelijänä ja ohjaajana niin ammattilais- kuin harrastajarhmissä (mm. Teatteri Willi Lakeus, Kokkolan kaupunginteatteri, Nukketeatteri Akseli Klonk). Kalajoki on perehtynyt myös soveltavaan draaman eri osa-alueisiin sekä ohjannut myös omia tekstejään näyttämölle. Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt mm. Nukketeatteri Akseli Klonkissa.
Vaatu Kalajoki, tanssitaiteilija
Vaatu Kalajoki on tanssija-koreografi ja yleensäkin esiintyjä, joka laulaa, näyttelee ja tekee performansseja. Hän myös kirjoittaa jonkin verran, tämänkin ihan itse. Kalajoki valmistui tanssijaksi Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummusta 2003. Hänellä on myös filosofian maisterin tutkinto Oulun yliopistosta vuodelta 2000.
Vaatu Kalajoen viimeisin oma ohjaus on kokoillan nykytanssiteos RaamattuShow, joka sai ensi-iltansa keväällä 2007. Muita teoksia ovat mm. Hamlet, Pläpsammakot ja pläpmaailmankaikkeus, Maailman pienin muotinäytös, Hän jota ette tunne. Vaatu on myös tehnyt lukuisia koreografioita eri teattereille, mm. Sihteeriköt Oulun kaupunginteatterille ja Isän ikävä Birgitan teatterille sekä tanssinut mm. Sami Henrik Haapalan SoulSports-teoksessa. Tällä hetkellä hän matkustaa Liverpoolin ja Oulun väliä ja työstää sooloteostaan Jeanne d’Arc eli Arkin Joanna.
Kalajokea kiinnostaa kontakti-improvisaatio ja muu improvisaatio, äänenkäyttö, tanssiminen ihmisten ilmoilla, Jumala ja vähän ihmisetkin. Ja ruoka ja tuoksut ja historia ja…erityisesti kolme pistettä.
Tomi Hurskainen, graafinen suunnittelu
Tomi Hurskainen on graafinen suunnittelija. Hän toimi aiemmin LudoCraftissa peligraafikkona ja taittajana. Urallaan hänellä on paljon erilaisia freelance-projekteja. Hän on ollut toteuttamassa useita pelillisiä kuvataidenäyttelyitä. Työkseen hän toimii Playsignin graafikkona.
Laura Ollikainen, näyttelijä
Pekka Heinonen, videokuvaus ja -suunnittelu
Pirjo Yli-Maunula, tanssitaiteilija ja tuottaja
Maija Mattiina Pihlaja, tuotantoassistentti