Koreografia ja tanssi: Pirjo Yli-Maunula, Titta Court- Musiikin sävellys tilaustyönä: Terje Isungset (Norja)
- Äänisuunnittelu: Aake Otsala
- Video: Jukka Huitila
- Valot: Ainu Palmu
- Lavastus: Pirjo Valinen
- Lavastuksen toteutus: Heidi Kesti ja Petri Haapakoski.
- Puvustus: Julia Adzuki (Australia/Ruotsi) ja Heidi Kesti
- maskeeraus: Yanski Sova
- Graafinen suunnittelu: Tomi Hurskainen
- Tekstit: JP Manninen
- Valokuvat: Jussi Tuokkola
- Tukijat: Pohjoismainen kulttuurirahasto, Pohjoismainen kulttuuripiste, Valtion tanssitaidetoimikunta, Oulun kaupungin kulttuurilautakunta
- Yhteistyössä: Kultturitalo Valve
- Ensi-ilta: 14.10.2011 Valvesali, Oulu
- Kesto: 60 min.
- Karsikko esitetään enintään kymmenelle katsojalle kerrallaan. Teos on kiertokävely, joka vie yleisön syvälle tiedostetun ja tiedostamattoman, viettien ja kontrollin, henkisyyden ja lihallisuuden alueelle. Katsoja pääsee mielikuvitukselliseen tarhaan, jonka näyt ovat nousseet alitajunnasta päivänvaloon; paikkaan, jossa vaietut salaisuudet löytävät äänen. Karsikko on yhtä aikaa leikkisä ja harras teos, joka herättää uteliaisuuden kuin puoliksi kuultu lause.
Karsikon taustalla ovat tanssijat Pirjo Yli-Maunula ja Titta Court, jotka ovat koonneet yhteen pohjoismaisista huippuammattilaisista koostuvan tekijäkaartin. Tanssin lisäksi Karsikon maailma syntyy teoksessa suurta osaa näyttelevästä lavastuksesta, maansävyisestä musiikista, melkein enemmän kuvataidetta kuin esiintymisasuja muistuttavasta puvustuksesta sekä eloperäisestä videosta.
Halujen ja pelkojen temmellyskenttä
”Kohtaukset muodostavat hyvin erilaiset, kaikki aistit täyttävät primitiiviset mielenmaisemat. Yleisö kulkee maisemasta toiseen ja kohtaa omat sisäiset tunnelmansa. Omien ahtaiden ajatusten seinät hajoavat ja mielikuvitus pääsee irrottelemaan. […] Esityksen satumaisin kohtaus on merenneitojen kisailu mielikuvituksellisesti toteutetussa meressä. Kohtauksen plastisuus ja tanssijoiden kehon hallinta oudossa elementissä hidastaa kokemuksen ja rauhoittaa sisäisen minän autereiseen rauhantunteeseen.[…] Titta Courtin ja Pirjo Yli-Maunulan tanssillinen matka katsojan mielikuvitukseen tapahtuu voimakkaan kehollisen ilmaisun kautta. Tanssin liikkeen voima ja herkkyys koskettavat aistien sanatonta maailmaa, joka ei sanoja kaipaa.”
Kari Lunnas, Pohjolan Sanomat
Elämysretki piiloiseen
Karsikko imaisee vastaansanomattomasti sisäänsä. Elämyksiä virtaa kaikille aisteille. Esitys vaatii katsojalta rohkeutta pysähtyä ja avata aistinsa. […] Koko Valvesalin tila lattiasta kattoon on teoksen hallussa. Jukka Huitilan mustavalkoiset videot projisoidaan seinille: pilvet vaeltavat ympärillämme, jättipuut huojuvat ja kalaparvi elää reaktiivista elämäänsä. Lavalla on 500 litraa multaa ja tuhat kiloa hiekkaa. Läsnä ovat maa, vesi, tuli ja ilma.
Performanssitaiteilija Richard Schechner määrittelee riituaalit toiminnoiksi koodatuiksi kollektiivisiksi muistoksi. Karsikkoon on rakennettu juuri tällaisia kiteytymiä. Esitys on installatio ja initiaatio, sillä sen päätyttyä yleisölle jaetaan symbolisesti pala maata ja käsiohjelma, jossa lukee: Olet astunut uudele maaperälle.
Pirjo Yli-Maunula on Oulun kaupungin vuoden 2011 taiteilija. Näin mittava ja kokonaisvaltainen produktio on ollut mahdollistatässä erityistilanteessa. Karsikon maailma on kuin jättikokoinen tilateos, joka säilyy pystyssä kolme viikkoa.
Eeva Kauppinen, Tanssi-lehti 04-05/2011
Huikea aistien huvipuisto
Kauneinta ja vapauttavinta karsikkoa antaa vesielementti. Tanssijoiden vesiliu´ut ja ketterän sulavat pyörähdykset suorastaan kutsuvat mukaan. […] Samalla keho kokee kokonaisvaltaisen emansipaation ja lapsen mieli herää eloon.
Petri Kauppinen, Kaleva 16.10.2011
Tekijät:
Titta Court (koreografia ja tanssi) Vuodesta 1991 lähtien valmistuttuaan Teatterikorkeakoulun tanssitaiteenlaitokselta tanssitaiteen maisteriksi Titta Court on ahkeroinut tanssijana, koreografina ja opettajana. Muutettuaan Pohjois-Suomeen vuonna 1997 hän on aktiivisesti tehnyt tanssitaidetta näkyväksi vieden esityksiä poikkeuksellisiin tiloihin, toteuttanut erilaisia monitaiteellisia produktioita ja tehnyt kansainvälistä yhteistyötä. Courtin intohimona on tutkia minne kaikkialle tanssitaidetta voidaan viedä ja improvisaatio esitysmuotona. Hän nauttii tällä hetkellä Valtion tanssitaidetoimikunnan myöntämää 5-vuotista taiteilija-apurahaa.
Julia Adzuki(pukusuunnittelija) Julia Adzuki on australialaissyntyinen taiteilija, joka elää ja työskentelee Ruotsin Gnestassa. Adzukia kiinnostaa luonnossa tapahtuva kasvu, muodonmuutos ja hajoaminen, mistä hän ammentaa inspiraationsa pukusuunnitteluunsa, installaatioihinsa ja performansseihinsa. Adzuki on tehnyt useita tilausteoksia esimerkiksi jäästä ja lumesta ja taiteilijan pukusuunnittelua edustavat Red Root Shoes -kengät ovat olleet mukana esityksissä Budapestissä, sulavaa arktisen alueen jäätä käsittelevässä videoinstallaatiossa ja Titta Courtin teoksessa, jossa Court tanssi kengät jalassa Suomen tuntureilla. Adzuki työskentelee erilaisissa projekteissa ja on projektipäällikkönä Gnestan vanhassa panimossa toimivassa Art Lab Gnestassa, jossa toteutetaan ja esitetään kokeellista nykytaidetta.
Terje Isungset (sävellys) Terje Isungset on yksi Euroopan innovatiivisimmista ja arvostetuimmista perkussionisteista. Isungsetilla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus jazzista ja pohjoismaisesta musiikista, joita hän pyrkii viemään kauas niiden perinteisten rajojen tuolle puolen: nykyisin Isungset kokee olevansa sekoitus äänitaiteilijaa ja shamaania. Isungset tekee omat soittimensa norjalaisista luonnonmateriaaleista kuten vaivaiskoivusta, graniitista, liuskakivestä, lampaiden kelloista ja jopa jäästä. Isungset säveltää musiikkia tilaustyönä esimerkiksi jazz-konsertteihin, tanssiteoksiin, näytelmiin ja elokuviin. Isungset on myös julkaissut kahdeksan soololevyä. Isungset on esiintyvä artisti, joka tekee vuodessa noin sata konserttia.
Aake Otsala (äänisuunnittelu) Muusikko, säveltäjä ja äänisuunnittelija Aake Otsala on kotoisin Rovaniemeltä. Nykyisin Helsingissä asuva Otsala on työskennellyt useiden merkittävien suomalaiskoreografien tuotannoissa: mm. Alpo Aaltokosken, Arja Raatikaisen ja Ervi Sirenin teoksissa. Otsala on tehnyt myöskin pitkän uran suomalaisen populäärimusiikin parissa: diskofrafiaan kuuluu pitkälle kolmattakymmentä albumia, joihin kuuluu mm. hänen oman orkesterinsa Absoluuttinen Nollapisteen tuotanto. Otsala on myöskin julkaissut oman sooloalbuminsa “Songs From a Closed Room” vuonna 2010. Ainu Palmu (valosuunnittelu) Ainu Palmu on valosuunnittelija joka valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Light and Lighting maisterilinjalta Bartlett School of Architecture / University College of Londonista. Hän on työskennellyt lähinnä nykytanssin ja uuden sirkuksen alueilla, mm. Wille Valon ja Kalle Hakkaraisen sekä Joona Halosen ja Heli Meklinin kanssa. Hän on osa monitaiteellista Kajo työryhmää, joka tekee näyttelyitä taidegallerioihin.Esityksessä häntä kiinnostaa kovuuden ja herkkyyden yhtäaikaisuus jonka esiin tuomiseen valo on hyvä väline, se kun on aineeton ja samalla välttämätön.
Jukka Huitila (video) Jukka Huitila on yksi valovoimaisimmista nuoren polven visuaalisista suunnittelijoista esittävän taiteen kentällä. Hän on ideoinut sekä toteuttanut lukuisia visualisointeja näyttämötaideteoksiin ja erityisesti nykytanssin piirissä hänet tunnetaan kokonaisvaltaisista visualisoinneistaan, joissa liikkuvalla kuvalla on ollut usein merkittävä rooli. Tällä hetkellä Huitilan kiinnostuksen kohteena on viedä taidettaan yksityisempään, entistä näkyvämpään suuntaan. “Minulle on yhden tekevää onko suunnitteluni lopputulos ollut tunnistettavissa ohjaukselliseksi, valoksi, lavastukseksi, videoksi tai installaatioksi. Taiteilijana valitsen sopivan metodin jokaisen teoksen tarpeiden mukaan. Pidän tärkeimpänä, että teos on kokonaisuus. Eli prosessin on oltava etusijalla.”
Pirjo Valinen (lavastus) Pirjo Valinen on vuodesta 1975 tehnyt Oulun kaupunginteatteriin puvustuksia, lavastuksia ja julisteita. Teatterin pukusuunnittelijana Valinen on työskennellyt vuodesta 1977. Valisen töitä on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä. Hän on myös toiminut opettajana mm. Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Oulun ja Lapin yliopistoissa. Pukusuunnittelija Pirjo Valinen tunnetaan väsymättömänä uusien materiaalien ja työmenetelmien kokeilijana. Hän on kehittynyt vuosien mittaan yhdeksi persoonallisimmista, oman taiteellisen näkemyksensä toteuttajista suomalaisena teatteripukusuunnittelijana. Hänen erityisen harrastuksen kohteena on ollut rohkea paperimateriaalien kokeilu. Hän on luonut laajan valikoiman erilaisia paperin työstämiseen soveltuvia työmenetelmiä ja soveltanut kokeilujensa tuloksia menestyksellisesti teatteripuvustuksessa, joko osana puvustusta tai kokonaisen teoksen puvustuksen materiaalina.
Heidi Kesti (osa puvustuksesta, lavastuksen rakennus) Heidi Kesti on oululainen kuvanveistäjä. Hän on opiskellut Limingan ja Porin taidekouluissa, ja valmistunut kuvanveistäjäksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta kuvataiteen linjalta. Hän tekee teoksia kierrätysmateriaalista, pronssista, kankaasta ja keramiikasta. Tällä hetkellä hän opiskelee vaatetusalan artesaaniksi Oulun Seudun Ammattiopistossa.
Yanski Sova on oululainen meikkaaja-maskeeraaja. Hän on toiminut näytös-, mainos- sekä kuvausmeikkaajana vuodesta 1988 lukuisissa valtakunnallisissa projekteissa sekä tehnyt menestyksekästä yhteistyötä arvostettujen valokuvaajien ja esiintyvien artistien kanssa. Lisäksi Sova on opettanut alan oppilaitoksissa vuodesta 1993. Sova on työskennellyt aiemmin Flow Productionsin tuotannoissa Kaamos, Double Dutch, Elegia ja Svartisen.
JP Manninen (promotiotekstit) JP Mannninen on oululainen toimittaja, joka on työskennellut alalla vuodesta 2001. Manninen on kirjoittanut lähes kymmenen vuotta teknologiasta sanomalehti Kalevalle. Vuonna 2010 Manninen avusti amerikkalaista teknologiablogia San Franciscossa, Kaliforniassa.Manninen on kirjoittanut uransa aikana teknologian lisäksi monista aiheista: hän on tehnyt esimerkiksi peliarvioita, lifestyle-, viihde-, ruoka- ja matkailujuttuja. Manninen on kirjoittanut myös käsikirjoituksia lyhytelokuviin ja erilaisiin promootiovideoihin.
Tomi Hurskainen (graafikko) Tomi Hurskainen on graafinen suunnittelija. Hän toimi aiemmin LudoCraftissa peligraafikkona ja taittajana. Urallaan hänellä on paljon erilaisia freelance-projekteja, viimeisimpänä Kadonnut Kaupunki esittää: Elämyspuisto Turku 2011. Hän on ollut toteuttamassa useita pelillisiä kuvataidenäyttelyitä. Työkseen hän toimii Playsignin graafikkona.
Pirjo Yli-Maunula (koreografia, tanssi ja tuotanto) Pirjo Yli-Maunula on oululainen freelance- tanssitaiteilija, joka on työskennellyt ammatissa jo kolmekymmentä vuotta. Hän on alansa moniosaaja: koreografi, tanssija, ohjaaja ja tuottaja, Hän tekee paljon kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä, jonka myötä hän viettää residensseissä ja kiertueilla keskimäärin kolmanneksen vuodesta. Hän on esiintynyt Meksikossa, Venezuelassa, Etelä-Koreassa, Venäjällä, Kanadassa sekä useissa Euroopan maissa, Yli-Maunula viihtyy erityisesti monitaiteellisissa produktioissa ja yhteisöllisissä työprosesseissa. Hän on tehnyt yhteistyötä videotaiteen, musiikin, valokuvauksen, uuden sirkuksen, kirjallisuuden, kuvataiteen, teatterin, esitystaiteen, pelialan ja mediataiteen edustajien kanssa, puku-, ääni- ja valosuunnittelijoita unohtamatta. Taiteellisen työnsä ohella hän on toiminut Oulun Tanssistudion johtotehtävissä, Oulun läänin ohjaavana läänintaiteilijana sekä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ja Täydenkuun Tanssit – festivaalin taiteellisena johtajana. Vuonna 2006 hän perusti yhdessä tanssitaiteilija Maria Littowin kanssa tanssin tuotantoryhmän, Flow Productions. Yli-Maunulalle myönnettiin Oulun kaupungin kulttuuripalkinto vuonna 2005 ja Suomen Tanssitaiteilijain liiton Tanssin Mainetekopalkinto vuonna 2008. Hänet on nimitetty Vuoden 2011 taiteilijaksi Oulussa.
ESITYSHISTORIA:
Ensi-ilta: 14.10.2011 Kulttuuritalo Valveen Valvesalissa, Oulussa
Muut esitykset: 15.10. – 21.10. Valvesalissa (kaikkiaan 19 esitystä)
Tulevat esitykset: Marraskuu 2013 Kulttuuritalo Valve, Oulu