- Susurrotyöryhmä, koreografia, sovitukset ja visuaalinen suunnittelu:
- Pirjo Valinen pukusuunnittelija
- Pirjo Yli-Maunula tanssija, muusikko
- Jukka Huitila valosuunnittelija
- Aake Otsala säveltäjä
- Tuotanto: Flow Productions
- Graafikko: Tomi Hurskainen
- Ennakkokuvat: Jussi Tuokkola
- Näyttämökuvat: Pekka Mäkinen
- Teostekstit: JP Manninen
- Puvun toteutus: Pirjo Valinen ja Marika Heikkinen
- Maskeerauksen suunnittelu: Virpi Väisänen
- Tuotantotuki: Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus
- Yhteistyökumppani: Oulun Musiikkijuhlat
- Ensi-ilta: 15.3.2013 Oulun Musiikkijuhlat, Kulttuuritalo Valve
- Kesto: 30 min.
- [vimeo video_id=”65130595″ width=”400″ height=”300″ title=”Yes” byline=”Yes” portrait=”Yes” autoplay=”No” loop=”No” color=”00adef”]
”Teos on taiteiden välinen luomissinfonia, joka kääntää kokonaan uuden lehden esittävän taiteen saralla.”
Petri Kauppinen, Kaleva 17.3.2013
”Susurro on rakennettu Pirjo Valisen veistoksellisen paperipuvun ja Pirjo Yli-Maunulan dervissimäisen tanssin voimasta. Hahmona Yli-Maunula on Prospera, naispuolinen Prospero, joka Shakesparen Myrsky-näytelmässä harjoittaa magiikkaa halliten tuulen henkeä Arielia.”
Eeva Kauppinen, Kaleva 9.6.2013
”Susurro on tekijänsä näköinen teos. Se on vahvan naisen voimaa uhkuva performanssispktaakkeli”
Liana Potila, Liikekieli.com 27.3.2013
Susurron alkuräjähdys on paperin hiljainen rapina; paperista on tehty sen universumi, joka laajenee kiihtyvällä vauhdilla.
Valittu materiaali on vaikuttanut teoksen muotoon erityisellä tavalla. Yksi Susurron lähtökohdista oli tehdä teoksen koko äänimaailma orgaanisen materiaalin eli paperin tuottaman äänen eri nyansseilla. Susurron äänimaailmaa ryhdyttiin tekemään Pirjo Valisen suunnitteleman, paperista tehdyn puvun ja muiden lavalla nähtävien elementtien kautta. Teoksessa ei haluttu käyttää muuta, manipuloitua ääntä.
Sama materiaali antoi myös puitteet teoksen visuaalisuudelle ja tanssija Pirjo Yli-Maunulan liikkeelle. Paperi on Susurron alkuaine, sen luonnonvoimat ja fysiikan lait, kaiken olemisen koossapitävä punos. Sen vuoksi Susurrossa ei voi erottaa toisistaan käsitteitä puku ja instrumentti, sävellys ja koreografia, tai muusikko ja tanssija.
Susurro on luomiskertomus. Se on rituaali. Susurro on täydellinen: kaikki mitä on, on katsojan edessä.
TAITEILIJAT:
Pirjo Valinen (pukusuunnittelija)
Pirjo Valinen on vuodesta 1975 tehnyt Oulun kaupunginteatteriin puvustuksia, lavastuksia ja julisteita. Teatterin pukusuunnittelijana Valinen on työskennellyt vuodesta 1977. Valisen töitä on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä. Hän on myös toiminut opettajana mm. Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Oulun ja Lapin yliopistoissa. Pukusuunnittelija Pirjo Valinen tunnetaan väsymättömänä uusien materiaalien ja työmenetelmien kokeilijana. Hän on kehittynyt vuosien mittaan yhdeksi persoonallisimmista, oman taiteellisen näkemyksensä toteuttajista suomalaisena teatteripukusuunnittelijana. Hänen erityisen harrastuksen kohteena on ollut rohkea paperimateriaalien kokeilu. Hän on luonut laajan valikoiman erilaisia paperin työstämiseen soveltuvia työmenetelmiä ja soveltanut kokeilujensa tuloksia menestyksellisesti teatteripuvustuksessa, joko osana puvustusta tai kokonaisen teoksen puvustuksen materiaalina.
Pirjo Yli-Maunula (koreografia ja tanssi, muusikko)
Pirjo Yli-Maunula on oululainen freelance- tanssitaiteilija. Hän on alansa moniosaaja: koreografi, tanssija, ohjaaja ja tuottaja. Hän tekee paljon kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä, ja on esiintynyt mm. Meksikossa, Venezuelassa, Etelä-Koreassa, Venäjällä, Kanadassa sekä useissa Euroopan maissa. Yli-Maunula viihtyy erityisesti monitaiteellisissa produktioissa ja yhteisöllisissä työprosesseissa. Taiteellisen työnsä ohella hän on toiminut Oulun Tanssistudion johtotehtävissä, Oulun läänin ohjaavana läänintaiteilijana sekä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ja Täydenkuun Tanssit – festivaalin taiteellisena johtajana. Vuonna 2006 hän perusti yhdessä tanssitaiteilija Maria Littowin kanssa tanssin tuotantoryhmän, Flow Productions. Yli-Maunulalle myönnettiin Oulun kaupungin kulttuuripalkinto vuonna 2005 ja Suomen Tanssitaiteilijain liiton Tanssin Mainetekopalkinto vuonna 2008. Vuonna 2011 Oulun kaupunki nimitti hänet Vuoden Taiteilijaksi.
Aake Otsala (sävellys)
Muusikko, säveltäjä ja äänisuunnittelija Aake Otsala on kotoisin Rovaniemeltä. Nykyisin Helsingissä asuva Otsala on työskennellyt useiden merkittävien suomalaiskoreografien tuotannoissa: mm. Alpo Aaltokosken, Arja Raatikaisen ja Ervi Sirenin teoksissa. Otsala on tehnyt myöskin pitkän uran suomalaisen populäärimusiikin parissa: diskofrafiaan kuuluu pitkälle kolmattakymmentä albumia, joihin kuuluu mm. hänen oman orkesterinsa Absoluuttinen Nollapisteen tuotanto. Otsala on myöskin julkaissut oman sooloalbuminsa “Songs From a Closed Room” vuonna 2010.
Jukka Huitila (valosuunnittelija)
Jukka Huitila (TeM) on yksi valovoimaisimmista nuoren polven visuaalisista suunnittelijoista esittävän taiteen kentällä. Hän on ideoinut sekä toteuttanut lukuisia visualisointeja näyttämötaideteoksiin ja erityisesti nykytanssin piirissä hänet tunnetaan kokonaisvaltaisista visualisoinneistaan, joissa liikkuvalla kuvalla on ollut usein merkittävä rooli. Huitila on työskennellyt mm. yhtyeiden, musiikki- ja tanssifestivaalien, esittävien taiteiden ja videoinstallaatioiden parissa.
ESITYSHISTORIA:
GALLERIAVERSION ESITYKSET:
27.9.2012, Turku, Wäinö Aaltosen taidemuseo, Kui? Tekstiilitaiteen triennalen avajaiset (ensi-ilta)
1.2.2013, Oulun taidemuseo, Kui? Tekstiilitaiteen triennalen avajaiset
14.4.2013 Oulun taidemuseo, Tanssin Viemää-tapahtumassa
NÄYTTÄMOVERSION ESITYKSET:
15.3.2013, Oulun Musiikkijuhlat, Kulttuuritalo Valve, Valvesali (kantaesitys)
16.-21.3. 2013, Kulttuuritalo Valve, Valvesali (5 esitystä)
5.6.2013, Kittilän lukionsali, Hiljaisuus-festivaali
11.9.2013 WDS2013-tapahtuma, Cardiff, Wales, GB (2)
22.7.2014 Täydenkuun Tanssit -festivaali (1)
8.5.2015 Sotku, Kuopio (1)