Oulun kaupunginvarikon korjaamossa avautuu outo ja kiehtova maailma
Ainutlaatuinen suurteos VARIKKO ensi-illassa 27.8.
Sirkusta, tanssi ja teatteria yhdistävän suurteos Varikon ensi-ilta oli lauantaina 27.8. Paikkana on historiallinen ja suojeltu Oulun kaupunginvarikon korjaamo Lipporannassa.
Teoksen ohjaaja on taiteilijaprofessori, tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula. Hänen maineensa tanssin ja sirkuksen kansainvälisillä kentillä houkutteli työryhmään kansainvälisiä ja kotimaisia kokeneita taidealan ammattilaisia.
Varikon katsojalla on esityksessä vahva kokijan ja osallistujan rooli. Esitys on Immersiivinen, joka tarkoittaa sitä, että uteliaasti omat reittinsä etsivä ja ovia avaava kokija astuu sisälle erilaisiin kohtauksiin. Hän luo oman rikkaan ja ainutlaatuisen kokemuksensa esityksestä.
Varikko kuvaa dystopiaa, joka heijastaa sodan, pandemiaa ja ilmastonmuutoksen vaikutusta elämäämme. Synkän keskellä katsoja voi silti kokea myös helpotuksen, huumorin ja lohdun hetkiä – jopa kauneutta. Omat sävynsä teokseen tuovat syksyn jatkuvasti vaihteleva luonnonvalo, alkava pimeän aika ja korjaamon valtavista lasi-ikkunoista heijastuvat auringonlaskut.
”Teoksen nimi Varikko voidaan myös tulkita metaforana: ihmiskunnalla on tarve merkittäviin korjaaviin ja huoltaviin toimiin suhteessa ilmastonmuutokseen ja pandemiaan”, kertoo ohjaaja Pirjo Yli-Maunula, ”Lisäksi Ukrainan sota on paitsi saanut aikaan tuhoa ja kärsimystä, myös yhdistänyt sotaa vastustavia ihmisiä uudella tavalla toimimaan aktiivisesti sodasta kärsineiden hyväksi”.
Myös aiemmat suuren huomion saaneet, palkitut ja loppuunmyydyt Flow Productionsin immersiiviset esitykset ovat sijoittuneet ainutlaatuisiin ja suurelta yleisöltä aiemmin suljettuihin tai ennestään tuntemattomiin tiloihin: Varjakansaareen, Intiön vesitorniin, Hiukkavaaran kasarmille ja Kempeleen Pirilään.
Esitykset jatkuvat syyskuun loppuun saakka. Esityksiin otetaan kerralla vain 42 katsojaa ja esityksen kesto on kaksi tuntia.