ENSI-ILTA 22.8.2026
Tarina Oulun myyttisestä menneisyydestä
”Joka ei tiä mistä hään tullee, se ei tiä mihinkä hään oon menoss; eikä se tiä missä hään oon.” –Bengt Pohjanen, Faravidin maa
”Kalevalasta karataan ja Paskaan kaupunniin päädytään.” -Alma Lehmuskallio, ohjaaja
Faravidin maa sijoittuu myyttiseen Kvenlandiin ja käsittelee tarinoita, juuria, identiteettiä ja paikallisuutta fantasian ja kuviteltujen todellisuuksien kautta. Aiheina ovat armoton ja välillä epätoivoinen selviytyminen, minkälaisia sopimuksia teemme itsemme ja ympäristömme kanssa löytääksemme ja pitääksemme onnen ja miten se voi meidät yllättää. Emmekö kaipaa hallitsijaa tai sen puuttuessa edes lohdullista tai hauskaa tarinaa, joka tulisi ja selittäisi tämän maailman ja tekisi kaiken paremmaksi?
Myyttien maailmassa syntyään etsivät niin oululaiset kaupunginosat, pinttyneet sanonnat, kadonneet paikan henget ja jättiläiset, kuin paikalliseläimetkin mukaan lukien ihminen. Kalevalasta karataan, paskaan kaupunniin päädytään. Miten? Immersiivisen muodon vuoksi jokainen yleisö pääsee luomaan oman syntymyyttinsä seuraamalla valitsemiaan polkuja. Matkan varrella suuntaa tarjoavat vuoroin kaiken peittävä Pimeys ja sitä uhmaava kuriton nauru.
Myytti on tarina tai uskomus, joka selittää asioita, joista ei ole ensikäden tietoa tai joiden paikkansapitävyyttä ei voida todistaa.
Faravidin maa on teatteria, tanssia ja sirkusta yhdistävä teos, jossa Oululle ja Pohjois-Suomelle luodaan puolifiktiivinen, myyttinen menneisyys. Sen kirjoittaa Eira Virekoski ja ohjaavat Alma Lehmuskallio ja Pirjo Yli-Maunula. Teos toteutetaan teatterin ulkopuoliseen, kaupungista löytyvään ennennäkemättömään esitystilaan, johon rakennetaan immersiivinen eli katsojan kokemukseen upottava esitys.
Inspiroivana lähtölaukauksena on toiminut tutustuminen Bengt Pohjasen pohjoisen taruja kokoavaan Faravidin maa -kirjaan ja myyttisen kuningas Faravidin tarinaan, jossa on niin paljon aukkoja, että se kutsuu työryhmän ja lopulta yleisön kuvittelemaan sekä luomaan lisää fiktiivistä historiaa.
Faravidin maa on Oulun teatterin, Flow Productionsin ja kotimaisten sekä kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa syntyvä suurimuotoinen, paikkasidonnainen ja immersiivinen teos.
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Faravidin maa on osa Oulu2026-kulttuuriohjelmaa ja kulttuuri-ilmastonmuutosta.
Työryhmä:
Näyttelijät: Kuusi Oulun teatterin näyttelijää
Sirkustaiteilijat: Marta Alstadsæter, Kim-Jomi Fischer, Emma Langmoen, Jared van Earle ja Katariina van Earle
Tanssija: Milla Virtanen
Esiintyjä: Nikke Launonen
Käsikirjoitus: Eira Virekoski
Ohjaus: Alma Lehmuskallio ja Pirjo Yli-Maunula
Lavastussuunnittelu: Kalle Nurminen
Pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila
Valosuunnittelu: Jukka Huitila
Äänisuunnittelu: Anssi Laiho
Tuotanto: Oulun teatteri ja Flow Productions, yhteistyökumppanina Oulu2026