Runollinen puheenvuoro merten puolesta.
- Koreografia ja tanssi: Pirjo Yli-Maunula, Melissa Monteros, Wojciech Mochniej, Jukka Huitila
- Lisäksi tanssijoina: Ghislain Carosio (Ranska), Henna Holma (Suomessa) Natalie Poissant (Kanadassa)
- Valot ja äänet: Jukka Huitila
- Pukusuunnittelu: Pirjo Valinen
- Pukuompelu: Maija Mattiina Pihlaja, Heidi Kesti
- Graafikko: Tomi Hurskainen
- Ennakkokuvat: Pekka Mäkinen
- Näyttämökuvat: Jussi Tuokkola
- Tuotanto: Flow Productions, W&M Physical Theatre (Kanada) ja JoJo-Oulun Tanssin Keskus
- Yhteistyökumppanit: Comagnie Itinerrances (Ranska), Delfos danza contemporanéa (Meksiko), Hurtownia Ruchu Studio Tance (Puola), Kultturitalo Valve
- Kantaesitys: Kulttuuritalo Valve, Valvesali 9.10.2010
- Teoksen kesto 50min.
Nykytanssiteoksen aiheena on yksilön suhde mereen, ja sitä käsitellään niin psykologisesta, myyttisestä kuin ekologisesta näkökulmasta. Kauneus ja lohtu, julmuus ja kuolema sekä tietämättömyys ja välinpitämättömyys ovat teoksen teemoina ristitriitaisen maailman ääripäät. Teos ei saarnaa, mutta ottaa rohkeasti kantaa ihmisten suhteeseen meriluonnon kanssa. Koreografia on syntynyt poikkeksellisella tavalla, neljän taiteen tekijän yhteistyönä. Teoksen maailman rakentamiseen on vaikuttanut keskeisesti kolme palkittua dokumenttielokuvaa ihmisen ja meriluonnon suhteesta: Rob Stewartin Sharkwater, Louie Psihoioksen Cove ja Ron Colbyn Pirate for the sea, dokumentti Sea Shepherd-organisaation toiminnasta.
Her to Stay, inspired collaboration that spanned two continents and took several years to bring to fruition, closes tonight at Vertigo Studio.
Too bad the engagement is not more in keeping with show´s title, you end up thinking, so more people outside the realm of contemorary dance could enjoy the sheer spectacle of its conception and the care that has obviously gone into its execution.
[…] Like a cubist painting, Here to Stay plays on different sides of our realtionship to the sea and our perceptions of it, freely mixing mythology with dining and sushi. Well-pointed and atmospheric, Here to Stay is strongly stated show, of which you could say it always hold water, yet never gets wet.
[…] 4 stars out of 5
Bob Clark, Calgary Herald, Jan 21, 2012
Taiteilijat aistivat meren herkästi nahoissaan. Kansainvälinen ryhmä tanssijoita tutki luonnon ja ihmisen sihdetta. Lopputulos on havainnoiltaan ja visioiltaan synkkä, mutta visuaalisesti häikäisevä, hämmentävä, mystinen ja koukuttava.
Performatiivinen ja episoideista koostuva Here to Stay –esitys on kirkkaasti analysoitu. Moni katsoja varmasti yllättyi, kun vastaan ui näin kantaaottava ja ihmisen toiminnan etiikkaa kyseenalaistava teos. Tuoreus näkyy siinä ettei teos käperry tanssijoihin itseensä vaan esitys avautuu ulospäin. Kohtaaminen on puhdistava ja tanssitarjontaa uusintava. Minä-lähtöisestä emootioiden ja fysiologian tutkimisesta on tavoitteellisesti suunnistettu isommille vesille. Rumuus ja kuolema ovat läsnä sisällön tasolla, ulkoisesti tanssiteos loistaa loppuun mietityllä toteutuksellaan.
Eeva Kauppinen, Kaleva 12.10.2010
Tekijöiden esittely:
Los Angelesista kotoisin oleva Melissa Monteros on tanssija, koreografi ja opettaja. Hän on vieraillut opettajana ja esiintyjänä eri tanssiryhmissä, yliopistoissa, ja festivaaleilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, ja hänen laaja matkustaneisuutensa näkyy usein hänen taiteellisessa työssään. Monteros on suorittanut tanssitaiteen maisteritutkinnon University of Californiassa ja taiteiden kandidaatintutkinnon University of Utahissa. Hän on tehnyt koreografiaa pohjois-amerikkalaisille ja eurooppalaisille ryhmille sekä teatteriin ja elokuviin. Hänelle myönnettiin Fulbright-stipendi Puolaan, jossa hän työskenteli Silesian Dance Theatren taiteellisena neuvonantajana. Hän työskentelee nykyisin apulaisprofessorina University of Calgaryssa Kanadassa. Hänen teoksiaan on esitetty Itävallassa, Eestissä, Suomessa, Ranskassa, Puolassa, Saksassa, Italiassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.
Puolassa syntyneen ja kasvaneen Wojciech Mochniejin ura alkoi katutanssijana. Hänen intohimonsa nykytanssiin syttyi Renata Pyszniakin tunneilla Lublinissa. Mochniej tanssi Silesian tanssiteatterissa 1991-1994, tuona aikana hän tapasi Monterosin. Kaksikko perusti yhdessä W&M Physical Theatre -ryhmän vuonna 1994. Mochniej on esiintynyt monien tunnettujen taiteilijoiden teoksissa, kuten esimerkiksi Anna Sokolown, Talley Beattyn, Mark Haimen, Stephanie Skuran, Risa Jaraslown, Alpo Aaltokosken ja Avi Kaiserin teoksissa. Hän on opiskellut Chris Aikenin ja David Dorfmanin kanssa improvisaatiota, ja esiintynyt Ray Chungin ja Milan Kozanekin kanssa. Gdanskin ja Lublinin kaupungit ovat myöntäneet Mochniejille palkintojahänen työstään puolalaisen tanssitaiteen hyväksi. Hän on puolalaisen Dance Explosionsin perustaja, ja hän on tehnyt yhteistyötä varsovalaisen Zawirowanie Festivalin kanssa. Mochniej on ollut vierailevana opettajana Calgaryn yliopistossa vuodesta 1995 lähtien.
Jukka Huitila, TeM, toimii visualistina pääosin esittävän taiteen kentällä. Valon, videoiden ja lavastuksien suunnittelijana Huitila on työskennellyt mm. yhtyeiden, musiikki- ja tanssi-festivaalien, esittävien taiteiden sekä videoinstallaatioiden parissa. Esiintyminen on yhdistynyt tiiviisti suunnittelutyöhön vuodesta 2005 lähtien ja taiteellisen ideologian taustalta löytyy kiinnostus Live Art- ja performanssitaidetta kohtaan. Huitila työskentelee myös kansainvälisesti ja vierailee tasaisin väliajoin festivaalien ja uusien tuotantojen suunnittelijana.
Pirjo Yli-Maunula on oululainen freelance- tanssitaiteilija, joka on työskennellyt ammatissa jo kolmekymmentä vuotta. Hän on alansa moniosaaja: koreografi, tanssija, ohjaaja ja tuottaja. Hän tekee paljon kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä, ja viihtyy erityisesti monitaiteellisissa ja yhteisöllisissä työprosesseissa. Taiteellisen työnsä ohella hän on toiminut Oulun Tanssistudion johtotehtävissä, Oulun läänin ohjaavana läänintaiteilijana sekä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ja Täydenkuun Tanssit – festivaalin taiteellisena johtajana. Yli-Maunulalle myönnettiin Oulun kaupungin kulttuuripalkinto vuonna 2005 ja Suomen Tanssitaiteilijain liiton Tanssin Mainetekopalkinto vuonna 2008. Hän oli Oulun Vuoden Taiteilija 2011.
Henna Holma on oululainen tanssija ja tanssinopettaja. Hän valmistui Turun taideakatemiasta vuonna 2001 nykytanssinopettajaksi. Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt tanssijana useiden mielenkiintoisten koreografien, kuten Favela Vera Ortizin, William Petit´n ja Satu Tuomiston kanssa. Hän toimii opettajana Oulun seudun ammattikorkeakoulussa ja Kiiminkijoen opiston taidekoulussa. Holma kuuluu JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen hallitukseen ja taiteelliseen toimikuntaan. Tanssijana Holma on kiinnostunut syventämään ja laajentamaan esiintyjyyttään monialaisesti.
Ghislain Carosio on elokuva- ja teatterinäyttelijä, tanssija ja katuesiintyjä. Hän on opiskellut nykytanssia, teatteria ja klovneriaa. Carosio esiintyy niin kotimaassaan Ranskassa kuin kansainvälisillä areenoilla. Hän on työskennellyt tanssijana mm. Christine Frickerin Compagnie Itinerrances- ryhmässä Marseillessa ja Monterosin ja Mochniejn kanssa W&M Physical Theaterin aiemmassa ”Triangular Theories of Love”- tuotannossa Kanadassa.
Pirjo Valinen on vuodesta 1975 tehnyt Oulun kaupunginteatteriin puvustuksia, lavastuksia ja julisteita. Valisen töitä on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä. Hän on myös toiminut opettajana mm. Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Oulun ja Lapin yliopistoissa. Pukusuunnittelija Valinen tunnetaan väsymättömänä uusien materiaalien ja työmenetelmien kokeilijana. Hän on kehittynyt vuosien mittaan yhdeksi persoonallisimmista, oman taiteellisen näkemyksensä toteuttajista suomalaisena teatteripukusuunnittelijana. Hänen erityisen harrastuksen kohteena on ollut rohkea paperimateriaalien kokeilu. Hän on luonut laajan valikoiman erilaisia paperin työstämiseen soveltuvia työmenetelmiä ja soveltanut kokeilujensa tuloksia menestyksellisesti teatteripuvustuksessa, joko osana puvustusta tai kokonaisen teoksen puvustuksen materiaalina.
Esityshistoria:
Kantaesitys: Valvesali, Oulu 9.10.2010
Muut esitykset:
Valvesali, Oulu 10.-16.10.2010 (5)
Calgary, Canada, 19.-21.1. 2012 High Performance Rodeo Festival (3)