Monitaiteellinen produktio
- Konsepti, koreografia, tanssi ja tuotanto: Pirjo Yli-Maunula
- Valo- ja äänisuunnittelu, videoinstallaatiot: Jukka Huitila
- Pukusuunnittelu ja -installaatiot: Pirjo Valinen
- Valokuvat: Pekka Mäkinen
- Tuotanto: Flow Productions ja Oulun Taidemuseo
- Kantaesitys / Avajaiset: 1.9.2006 Oulun Taidemuseossa
- Esityksen kesto: 35 min.
- Tukijat: Valtion tanssitaidetoimikunta, Taiteen keskustoimikunta
Keho ja Kuori vuonna 2006
Monitaiteellinen produktio, Keho ja Kuori toteutettiin yhteistyössä Oulun Taidemuseon kanssa syksyllä 2006. Tuotanto koostui näyttelystä ja siihen liittyneestä päivittäisestä tanssiperformanssista. Näyttely koostui valokuvista, video- ja pukuinstallaatioista sekä valoista.
Keho ja Kuori nyt
Keho ja Kuori kiertää nyt tanssiesityksenä. Puoli tuntia kestävään tanssiperformanssiin osallistuu tanssijan kanssa maksimissaan kuusi katsojaa kerrallaan. Intiimi ja osittain vuorovaikutteinen esitys pyrki välittömään kosketukseen katsojan kanssa, herättäen aistit ja ottaen näkökulmia ruumiillisuuteen.
Esitys lähtee liikkeelle jokaisen katsojan tuomisesta tilaan yksitellen. Noin kaksi minuuttia kestävän matkan aikana katsoja herätetään kosketuksen kautta aistimaan oma kehonsa. Tämän jälkeen tanssija esiintyy tilaan kokoontuneille, enintään 6 katsojalle.
Tanssijan kosketus ja tuoksu tuo esiintyjän alussa lähelle, mutta esityksen kuluessa tanssija etäännytetään katsojasta. Teos lähtee liikkeelle yksityisestä kehonkokemuksesta ja kasvaa esityksen kuluessa yhteiskunnalliseksi kannanotoksi ruumiillisuudesta.
Vuonna 2011 Valinen, Huitila ja Yli-Maunula esittelevät Keho ja Kuori – teoksen työprosessia Prague Quadriennalessa, Tsekin tasavallassa 16 – 26.6. Prague Quadrennial on skenografian ja teatteriarkkitehtuurin maailmannäyttely, joka kokoaa Prahaan neljän vuoden välein taiteilijoita ja tutkijoita liki 80 maasta. Tapahtumaa on järjestetty jo yli neljänkymmenen vuoden ajan. www.pq.cz/en
” Esitys tuntuu kertovan ihmisen hädästä, epätietoisuudesta ja ehkä välinpitämättömyydestäkin. Särkyvässä äänimaailmassa liikehtivä sideharsoon kääritty tanssija tuo tilaan väkivallan ja sodankin. Särkyneen lasin päällä tanssiminen riipoo katsojaa selkärankaa myöten.” Timo Jokelainen, Kaleva 6.9.2006
”Mielenkiintoista ja katsojaa koskettavaa taidetta!” Laura Veikkolainen, Liikekieli.com 8.10.2006
”Yli-Maunulan esitys on ainutlaatuinen, kokemuksena mieltä keskittävä ja puhdistava.” Soile Seppä, Pohjolan Sanomat 30.9.2006
Tekijät:
Pirjo Valinen on vuodesta 1975 tehnyt Oulun kaupunginteatteriin puvustuksia, lavastuksia ja julisteita. Teatterin pukusuunnittelijana Valinen on työskennellyt vuodesta 1977. Valisen töitä on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä. Hän on myös toiminut opettajana mm. Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Oulun ja Lapin yliopistoissa.
Pukusuunnittelija Pirjo Valinen tunnetaan väsymättömänä uusien materiaalien ja työmenetelmien kokeilijana. Hän on kehittynyt vuosien mittaan yhdeksi persoonallisimmista, oman taiteellisen näkemyksensä toteuttajista suomalaisena teatteripukusuunnittelijana. Hänen erityisen harrastuksen kohteena on ollut rohkea paperimateriaalien kokeilu. Hän on luonut laajan valikoiman erilaisia paperin työstämiseen soveltuvia työmenetelmiä ja soveltanut kokeilujensa tuloksia menestyksellisesti teatteripuvustuksessa, joko osana puvustusta tai kokonaisen teoksen puvustuksen materiaalina.
Jukka Huitila (valo- ja kuvasuunnittelija, Tem)
Jukka Huitila on yksi valovoimaisimmista nuoren polven visuaalisista suunnittelijoista esittävän taiteen kentällä. Hän on ideoinut sekä toteuttanut lukuisia visualisointeja näyttämötaideteoksiin ja erityisesti nykytanssin piirissä hänet tunnetaan kokonaisvaltaisista visualisoinneistaan, joissa liikkuvalla kuvalla on ollut usein merkittävä rooli. Tällä hetkellä Huitilan kiinnostuksen kohteena on viedä taidettaan yksityisempään, entistä näkyvämpään suuntaan.
“Minulle on yhden tekevää onko suunnitteluni lopputulos ollut tunnistettavissa ohjaukselliseksi, valoksi, lavastukseksi, videoksi tai installaatioksi. Taiteilijana valitsen sopivan metodin jokaisen teoksen tarpeiden mukaan. Pidän tärkeimpänä, että teos on kokonaisuus. Eli prosessin on oltava etusijalla.”
Pekka Mäkinen on Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut valokuvaaja, joka toimii freelance valokuvaajana Kuopiossa. Hänen uraansa kuuluu niin kirjakuvituksia, teatteri- ja tanssikuvausta kuin yksityisnäyttelyitä ja opetustyötä.
ESITYSHISTORIA:
- Esitykset Oulun Taidemuseossa 2.9.-22.10. 2006 viitenä päivänä viikossa (38)
- Näyttelyn avajaiset Oulun Taidemuseossa 1.9.2006
- Kanada, Calgary University, Joyce and Quenten Doolittle Fine Arts Studio 2.-4.2.2008 (6)
- Norja, Hammerfest, Baretsin tanssifestivaali 11.-13.10.2008 (6)