VARJAKKA vie katsojan unohtumattomalle matkalle salaperäiseen saareen
VARJAKKA on monitaiteellinen elämys salaperäisessä saaressa. Se koettiin Oulun juhlaviikoilla 6.-12.8.2014.
Varjakka on niin ainutlaatuinen kokemus, että tälle elämysmatkalle soisi mahdollisimman monen lähtevän. Vaellusesitys saarella on taideteko, joka herättää rakastamaan kulttuuria, perintöä, luontoa ja muistia. Ei tarvitse kuin hypätä bussiin ja lossiin, ja sitten on jo Varjakansaaressa kiehtovilla mielenmaisemien poluilla menossa kohti jotakin, joka koskettaa omalla tavalla itse kutakin syvältä tai vielä syvemmältä. ….Varjakka-esitys ei ole museo. Se on tulvillaan kuviteltuja muistoja ja menneisyydestä ammentavia mahdollisia tapahtumia, väkeviä tai väreileviä eläväksi herätettyjä kohtauksia ja kuvia. ” Sanomalehti Kaleva, Eeva Kauppinen
VARJAKKA on immersiivinen matka, joka vie katsojansa Oulun edustalla sijaitsevaan Varjakansaareen ja syvälle alitajuiseen maailmaan, jossa kohdataan mielikuvituksellisia näkyjä ja todistetaan unen kaltaisia kohtauksia. Kun yleisö astuu saaren kamaralle, se uppoaa VARJAKAN maailmaan.
Teos koetaan kiertokävelynä Varjakansaaren historiallisissa rakennuksissa ja maisemissa. Retkeen osallistuvat katsojat ovat itsekin osa teosta, jonka aiheena ovat Varjakansaaren ja saaressa toimineella sahalla työskennelleiden ihmisten tarinat, joita on koottu sekä kirjaksi että lehtiartikkelisarjassa.
Eräs Varjakansaaren historian dramaatisimmista tapahtumista on vuonna 1907 sattunut, kahdenkymmenen naisen ja tytön kuolemaan johtanut veneonnettomuus. Lautoja norjalaiseen parkkiin lastanneet naiset olivat lähdössä maihin purjeveneellä, jonka proomuihin kiinnitetty hinausköysi kaatoi ja kyydissäolleet joutuivat veden varaan. “Näin paatti aaltoin waipuu mi sekasorron saa, ja tuottaa hätähuudon, ken kertoo kauhuaan”, kertoo arkkiveisu vuodelta 1908.
Saaren rikas historia inspiroi VARJAKAN tekijöitä, ja teoksessa kaikuvat todelliset tapahtumat sekä kuvitteelliset kohtaukset. VARJAKKA on sukellus saaren maailmaan, jonka miljöö luo teokselle unohtumattomat puitteet.
Monitaiteellinen teos koostuu nykytanssista, teatterista, esitystaiteesta, live-musiikista, video- ja animaatiotaiteesta, valokuvista ja installaatioista. Rehevä ja salaperäinen saari on jo itsessään suuri installaatio, jossa taiteilijat luovat omia sisä- ja ulkotilalavastuksia, joihin esitystapahtumat sijoittuvat. Lähes nelituntinen kokemus käynnistyy kuljetuksista saareen, kun katsojat viedään Oulun keskustasta Varjakkaan.
VARJAKAN on ohjannut taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunula, apulaisohjaajana on toiminut Milla Virtanen. Esiintyjinä ovat Yli-Maunulan lisäksi Titta Court, Jukka Ristolainen, Kira Riikonen, Maria Littow ja Vaatu Kalajoki. Muusikko ja äänisuunnittelija on Anssi Laiho. Pukusuunnittelija-lavastaja on Heidi Kesti, ja visualisointitiimiin kuuluvat myös animaatiotaiteilija Leevi Lehtinen, puuartesaani Maria Littow, avustaja Nikke Launonen ja järjestäjä Tapani Launonen. Naamiot Julia Adzuki. Mukana ovat myös valokuvaaja Janne-Pekka Manninen ja art director Sampo Marjomaa. Teoksen markkinointitiimiin kuuluvat graafikko Tomi Hurskainen, valokuvaajat Jussi Tuokkola ja Sanna Krook sekä video-ohjaaja Kalle Jurvelin tiimeineen.
Teoksen tuotanto: Flow Productions
Tuotantoa ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Taiken Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste, Oulun kaupunki, Kulttuuritalo Valveen aluetuotannot sekä Oulun juhlaviikot.
Yhteistyössä: Pelastusarmeijan kierrätystoiminta, Salon Virho, Aleniuksen Puutarha
Osa teoksen rahoituksesta hankittiin Mesenaatti.me joukkorahoituksen kautta. www.mesenaatti.me/varjakka