Tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulan ja ranskalaisen tanssija-koreografi William Petit’n uusi duetto Scars – Breaking the barriers of intimacy on rajun intiimi teos, joka koskettaa rajoja laajasti äärimmäisestä herkkyydestä raadolliseen lihallisuuteen. Teos saa ensi-iltansa Oulussa Kulttuuritalo Valveella perjantaina 1.11.2013 klo 19.00. Muut esitykset Valvesalissa lauantaina 2.11. ja sunnuntaina 3.11. klo 19.00.
Yli-Maunulan ja Petit’n yhteistyölle on tyypillistä intiimiys sekä henkilökohtaisen ja poliittisen yhdistäminen. Taiteilijat käsittelevät Scarsissa aihettaan niin ikään monitasoisesti ja häpeilemättömän avoimesti. Teoksen nimi Scars – arvet – viittaa paitsi kehon arpiin, myös rajoihin. Teoksen syntyhistoriaan vaikuttaa osaltaan Petit’n taiteellinen työ raja-alueilla, esimerkiksi Meksikon ja USA:n välillä, missä valtioiden välille maastoon rakennetut aidat ja esteet ovat kuin arpia maisemassa.
Jos ihmisen rakentama raja erottaa kaksi aluetta toisistaan, myös kehossa oleva arpi on raja. Se erottaa kaksi henkistä ja fyysistä tilaa toisistaan: on aika ennen haavaa ja aika sen jälkeen. Iholla rajat ylitetään kosketuksen ja liikkeen kautta.
Pirjo Yli-Maunula on tanssitaiteen moniosaaja, joka on toiminut alalla yli kolmekymmentä vuotta tanssijana, koreografina, ohjaajana ja tuottajana. Hänen työskentelyään on leimannut rohkea ja ennakkoluuloton yhteistyö visuaalisten taiteiden, uuden sirkuksen, kirjallisuuden, esitystaiteen, pelialan ja mediataiteen edustajien kanssa. Vuonna 2013 Valtion sirkus- ja tanssitaidetoimikunta myönsi Yli-Maunulalle viisivuotisen taitelijaprofessoriapurahan, joka voidaan myöntää vain erityisen ansioituneelle henkilölle.
William Petit asuu Marseillessa ja johtaa monitaiteellista Fabrik Nomade Production -ryhmää. Petit’n työskentelylle tunnusomaista on vallan, viestinnän ja itseilmaisun teemojen tarkastelu. Hänen työnsä on usein poliittista ja Petit’a kiinnostaa demokratian toteutuminen niin yhteiskunnassa kuin näyttämölläkin, vuorovaikutuksessa yhteisön ja yleisön kanssa.
Teoksen suomalais-ranskalaiseen työryhmään kuuluvat lisäksi valosuunnittelija Jukka Huitila, puvustaja-lavastaja Heidi Kesti sekä ranskalainen äänisuunnittelija Pom Bouvier B. Teoksen tuotannosta vastaavat oululainen Flow Productions yhteistyökumppaninaan ranskalainen Fabrik Nomade Production.